lördag 31 december 2011

Ginger Beer!

I bland annat England har de fattat att ingefära is the shit. Där dricks det ginger beer (alkoholfri och alkoholhaltig), ginger ale och ginger wine så det står härliga till. I Norge kan man köpa ingefäröl, och det är ju bra, men varför inte mixa ihop din alldeles egna variant? Om man orkar göra det enligt konstens alla regler kan man blanda in jäst och väntetid på ett par dygn, men eftersom jag är lite lat och väldigt otålmodig kör jag en snabbvariant. Släng ner 100g brunt socker, saften från 2 citroner (och kanske lite rivet skal när du ändå är igång) och en liten knöl ingefära (jag tog ca 50g) i en mixer. Mixa. Ha i ca 1 dl naturellt bubbelvatten och mixa lite till. Sila, gärna genom duk för att få bort allt grums, ner i en flaska. När törsten faller på är det bara att blanda ut med mera bubbelvatten. Kanske en skvätt mörk rom om andan faller på. Enjoy!


torsdag 29 december 2011

Dagarna mellan

På juldagsdagen spelade vi spel och åt julbordsrester. På juldagskvällen var det den årliga juldagsfyllan på Safiren i Katrineholm som gällde. Det var ungefär som vanligt, förutom att stormen Dagmar drog förbi och ryckte med sig strömmen för hela Katrineholm. Inget ljus, ingen musik och, ve och fasa!, ingen öl. Många blev sura och gnälliga, medan andra, inklusive undertecknad, mest tyckte det var mysigt. Kan också bero på att jag hittade en liten flaskbar som trots allt sålde öl. När vi kom tillbaka till skogen såg vi att stormen även ryckt med sig en av våra granar. Eller våra och våra, man kan väl aldrig äga en gran. Men den stora granen som stod precis på andra sidan vägen från vårt hus. Ekorrsgranen. Hackspettsgranen. Låg nedklubbad på backen, helt av var den. Stackars.


På annandagen var vi bakfulla. Och åt julbordrester. Hemma hos farbror Hasse. Sen var vi på annandagsbio. The girl with the dragon tattoo. De 2-och-någonting-timmarna av våra liv får vi aldrig tillbaka. Nä, så illa var det kanske inte. Inte om man gillade svenska filmen, den amerikanska var nämligen typ exakt likadan. Och eftersom jag personligen varken gillade första boken eller första filmen så hade jag noll förväntningar inför denna, så jag slapp ialla fall bli besviken. På kvällen spelade jag igenom hela julklappsspelet "the Tiny Bang Story". Fantastiskt fint peka-och-klicka-och-pussla-och-klura-spel.


I tisdags köpte vi knallgröna myskläder och gul tråd. Sen hämtade vi Adrian vid tåget. Hurra. Sen åt vi julbordsrester. I den stora, men ack så fallna granen växte det ut lekpaket. Vi spelade spel och kollade på deckare resten av kvällen.


Igår var vi på Boda Borg. Vi, i det här fallet, var jag, Anna, Johannes och Adrian. Vilket lag. Och som vi kämpade. När ingen orkade leka mer hade vi klarat alla banor utom två, de svåraste. Och eftersom de, för oss, hade varit fysiskt omöjliga att klara av var det ingen som hängde läpp.



Idag har det varit barn på besök i Hissjöstugan. Finaste familjen Hoinard/Karlsson kom på besök och höll våra träningsvärksömmande kroppar igång. Det är fint med barn. Jag är sugen. Sen var det biodags igen. Den här gången Sherlock Holmes. Jag har inte sett ettan och trodde att det handlade om ganska seriösa filmer, men som jag bedrog mig. Så mycket trams! Helt fantastisk. Och jag blev ju inte direkt mindre kär i Mr. Downey Jr. Gå och se!



Det är skönt med jullov. Nu har jag snart haft på mig min kosedress i två dygn i streck. Allt är som det ska vara.

tisdag 27 december 2011

Julafton i Hissjöstugan


 Som vanligt hade jag stannat uppe halva natten för att slå in paket.


 Systrarna Långben-Karlsson-Hansson har tagit sitt årliga julbad och posar vid granen.


Som helt plötsligt började blomma...


Sen kom släkten.


Sångstund


Man skulle kunna tro att det blir mindre och mindre julklappar när barnen blir större, men i vår familj växer julklappshögen i takt med "barnen"

   
 Julmat


Efter alla julklappar får man leka


Årets julklappsskörd. Jag känner mig som en bortskämd snorunge.


Och kanske det viktigaste av alla, gröt till hustomtarna.

torsdag 22 december 2011

Skog och snö!

Igår kom jag hem till skogen. Där var det så här fint.







Det finns ingenting som är så stilla och fridfullt som en skog i snö.

tisdag 20 december 2011

Norsk Jul vs. Svensk Jul forts.

Gløgg
Inget smakar väl så mycket jul som glögg. Glögg dricks i både Sverige och Norge. Norska tomtegløggen är i princip den enda alkoholfria varianten som säljs i alla butitker och blandas ut med valfri vätska. Pluspoäng för kommentaren "använd gärna den billigaste rödvinen" på flaskan. Den är väldigt god, MEN. På Systembolaget i Sverige finns 47 sorters glögg, inklusive den årliga årgångsglöggen. På Vinmonopolet i Norge finns 8 typer glögg, varav 4 är svenska. Enough said. 

Sverige-Norge 1-0

Julespriten


Som vi ser är det inte bara glögg som dricks så här i juletider. Juløl, snaps och mumma hör också hemma på julbordet. Inte i vår familj, dock. En öl eller två slinker väl ner, men inte mycket mer än så. I Norge däremot, är det andra bullar. Där det äts julmat dricks det akevitt. Jag säger inte att vi inte dricker snaps i Sverige, men här snackar vi hinkvis. Jag hade ett sällskap i restaurangen här om dagen. På notan var det i slutändan 20 st öl och ca 70 st akevitt. Detta var en lunch. Vi har över 100 sorter akevitt på menyn. Det finns speciell lutfiskakevitt, rakfiskakevitt osv. Jag vet inte om det är så mycket att skryta om för norrmännen, men här ligger vi i lä. 

Sverige-Norge 0-1

Ja, ni, hörrenini. Det verkar inte vara så värst stor skillnad, i övrigt, på norsk och svensk jul. Känns lite futtigt att tjata om detaljer som att Kalle Anka sänds klockan i Norge och 15 i Sverige. Resultatet blev 4-2 till Sverige och summan av kardemumman är, inte helt oväntat, att svensk jul är bäst! Tur att jag åker hem imorgon.

Men ni ska inte vara ledsna. alla norrmän. Ni har ju Petter Northug!

måndag 19 december 2011

Norsk Jul vs. Svensk Jul

Är det någon skillnad? Och i så fall, vilken är bäst?
Lite svårt för mig att inte vara partisk i den här tävlingen, men jag ska göra mitt bästa.

Vi börjar med julmaten.

 

Här kanske vi kan låta bilderna tala för sig själva...
Nej, skoja bara. Smalahove är faktiskt fantastiskt gott, men det är för mycket jobb för för lite mat för min smak. Det norska julbordet består inte, som det svenska, av en buffe av massa smårätter, utan man äter hellre en huvudrätt. Gärna lutefisk, pinnekjøtt (saltat och torkat revbensspjäll av får) eller smalahove. Den norska julematen är mycket mer traditionsrik än den svenska, den julematen man äter idag var det man åt i gamla tider. När man fick ta vara på det man hade. Den serveras på ungefär samma sätt nu som då, inga snygga uppläggningar och fancy tillbehör med andra ord. Pluspoäng till Norge för tradition, men jag tycker ändå att det svenska julbordet är snäppet vassare. Det finns något för alla, och man plockar på sig vad man vill, hur mycket man vill. Fantastiskt.

Sverige-Norge 1-0

                                                                      Julebrus vs. Julmust.
I Norge dricker man inte julmust. Om man inte är svensk och bor i Norge och kan tänka sig att punga ut med typ 80 spänn för en liten flaska. I Norge dricker man julebrus. Jag har ännu inte träffat någon icke-norrman som tycker om julebrus, knappt ens norrmän verkar vara speciellt förtjusta. Jag älskar den. Under julbordssäsongen jobbar man gärna långa dagar och sover få timmar. Energidryck biter inte på mig, och kaffe håller jag mig långt undan. Julebrus däremot, är så fullproppat med socker och konstiga ämnen att jag håller igång i flera timmar mer än jag egentligen orkar. Underbart. Smakar ungefär som nedsmälta gelehallon och har en vacker knallrosa färg. Smaksmässigt vinner julmusten med hästlängder, men frågan är om någon som inte är uppvuxt och van vid smaken skulle gilla den? Julebrusen får poäng för effektivitet.  

 Sverige-Norge 1-1

Adventskalendrar

Med klassiker som Trolltider, Tomtemaskinen och inte minst Sunes jul tar Sverige hem segern i den här kategorin med en gång. Men för rättvisans skull får vi väl tala lite om norrmännens julkalendrar. De har någon form av julkalender varje år, men ofta går samma i repris flera gånger om, och de riktar sig oftare till vuxna än till barn. Största hiten var 2001 med Nissene på låven. Det var en parodi på alla dokusåpor, där deltagarna tvingades gå klädda som julenissar. Denna gick i repris 2003, 2005, 2007 och 2010. I år kom en ny kalender på samma tema, med samma skådespelare. Nissene over skog og hei. Det är skitkul och jag följer med spänning. Men en svala gör ingen sommar, och framför allt inte om det är samma svala år efter år.
 
Sverige-Norge 1-0

Så här i första halvlek är det olidligt spännande. Fortsättning följer...

söndag 18 december 2011

Något att tänka på så här i juletider...


The land of soap and glory

För ett tag sen råkade jag komma över ett bodybutter, (en bodybutter?) av märket Soap and Glory. Sedan dess har jag varit närmare besatt av denna fantastiska doft. Att gå runt och lukta på mina egna armar har blivit något av en favoritaktivitet. Dessvärre är det inte, i likhet med vanligt smör, helt lätt att få tag på i detta land. I England däremot, finns det i överflöd.

                                              
God jul Mia önskar Mia!


Kommer inte helt osökt att tänka på Land of hope and glory med inga mindre än Turisas. Nostalgi.



Nu har jag tagit en dusch. Fyfan vad gott jag luktar. 

Asbjørn!

Nissene over skog og hei är någon form utav norsk julkalender. För vuxna. Dokusåpaparodi. Asbjørn är min nya favoritkille.

torsdag 15 december 2011

Julstämning i London

Jag och Adrian har varit i London.

  
Där kunde man trängas med folk.

Dricka cider på sitt gamla jobb


                                                       Gå på aint nothin but Blues Bar

                                                Titta på norska julgranen på Trafalgar Square

                                               Gå runt på Winter Wonderland i Hyde Park
'
                                                Dricka mulled wine i en snurrande karusellbar

                                                                     Åka fort och runt

                                             Titta på en sjungande kanadensik/tysk älg

                                                                      Gå på cirkus

                                                                    Äta banoffee pie

Gå på Stomp  
Samt sova i världens ocharmigaste hotellrum. 

The Opethz

Förra fredagen var en mycket trevlig fredag. Storebror kom på besök hit till Oslo och konsert med Opeth stod på schemat. Så jävla bra.

På lördagen åkte vi skridskor i tio minuter på världens sämsta is innan vi tröttnade, åt indisk mat och drack glögg, spelade spel och lärde oss hur man bör och inte bör uppföra sig om man ska på affärsmöte i Japan.

onsdag 7 december 2011

Två fina kvällar

Igår var en fin kväll. Jag gjorde pepparkakshus.
Efter lite blod, ett par tårar och en jävla massa svett stod det klart. Skåda!

Sen började det snöa igen. Ordentligt, stora fina tussar.
Tog med Adrian på en liten kvällssnöpromenad.

Imorse var det dags att pallra sig till jobbet igen. Okristligt tidigt, klockan sex.
Men det gjorde ingenting för snön låg kvar!


Sen har jag varit hos tandläkaren. I hålet där den berömda tanden en gång satt petade han in en liten trasa indränkt i något som luktade och smakade extremt starkt av kryddnejlika. Så nu smakar allt jag äter jul. Bra timing. Nu sitter jag barnvakt. Åt Marley. Marley är en liten fransk bulldogsvalp och väldigt söt för att vara hund. Sen, hör och häpna, slog verkan av kryddnejlikan in och smärtan i munnen var som bortblåst. Jag somnade i soffan ett par timmar, de två kanske skönaste timmarna i mitt liv. Jag har inte sovit ordentligt på flera veckor, och till på köpet med en liten platt hundnos i halsgropen. Lycka.

Önskelista

Snart är det jul, och då får man paket. Det här önskar jag mig, förutom fred på jorden, förstås.




Triops, seamonkeys, vattenapor. Kalla det vad du vill. Världens coolast husdjur som man sår med frön. Lägenhetsvänliga är de också.




Dataspelet "The Tiny Bang Story"


Mockasiner. Sockor med sulor.


Böcker. T.ex;



  • Fröken Smith- den elakaste häxan i världen av Beverly Nichols


  • Våtmarker av Charlotte Roche


  • Elias- riddaren av syrenbersån av Gunilla Linn Persson


  • Boktjuven av Markus Zusak


  • Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole


  • Hundraåringen som kev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson


Fruktkorg