måndag 30 juli 2012

Andra bra saker man kan göra på sitt sommarlov...


...dricka sommarvin i solen...


...åka på cykelutflykt...


...spela på sin ljuvliga gudsons dop tillsammans med sin familj...


...baka en traktortårta...


...kapa en båt och dra till sjöss...


...balansera på klippor och skär...


...gå så långt ut man kan...


...läsa om gamla barndomsfavoritböcker...


...och bada!

Återbäring

Bra saker man kan göra av vinbär;


Rårörd sylt. Smakar bäst som en fryst liten klick i fil.


Kaka.


Saft! Och glöm för guds skull inte att göra eftersylt på bärmoset som blir kvar i silen.


Gelé och mer sylt.

Så där. Ska vi säga att jag slutar tjata om saft och sylt nu? Ok.

måndag 23 juli 2012

Sommarprat

Idag har det varit en riktig blåsdag ute i hissjöskogen. Efter att ha vinkat av min Adrian som skulle hem till Norge en sväng åkte jag och plockade lite vinbär. Röda vinbär är lätt mitt favoritbär. Så nu slipper ni ligga sömnlösa och fundera på det.


Resten av dagen har tillbringats i säkerhet, inomhus. Jag har städat och pysslat och lagt pussel och skrivit upp recept och konstant ätit mackor med prickig korv. Typiska blåsdagsaktiviteter. Under hela tiden har jag som soundtrack haft diverse sommarpratare. En väldigt bra grej att sysselsätta sig med, på p1s hemsida kan man hitta en massa gamla och nya sommarprogram. Musiken är bortklippt om de är äldre än 30 dagar, men i vissa fall är detta en fördel. Titta här!

Idag har jag lyssnar på John Ajvide-Lindqvist, Elsa Billgren, Lena Endre, Daniel Adams Ray, Siw Malmqvist, Lars Winnerbäck, Peter Carlsson, Jonas Gardell, Astrid Lindgren och Jonas Wahlström. 
En del bättre än annat. Ett riktigt hett tips är Peter Carlsson. Sjukt roligt och bra. 

Det är så hälsosamt och stärkande i fjällen

Förra veckan packade vi in hela familjen, utom mamma i en bil och styrde kosan mot de norska fjällen. På vägen plockade vi upp mamma på världens minsta tågstation och bilen blev lastad till max. Adrians familj har en liten hytte uppe på fjället och där fick vi fritt husera under några dagar. 


Vi vandrade...


...tittade på mossiga vattenfall...


...gick över spångar och myrar...


...byggde ett stenröse...


...kissade med panoramavy...


...åkte kana på snön...i juli...


...vilade på lavtäcket...


...stångades med getter...


...läste bok på gräsbeklätt tak...


...försökte fiska i en fin sjö...


...och kramades med killingar! Sen åkte vi hem. 

måndag 16 juli 2012

Rabarberchutney

När jag ändå är i farten ska jag berätta för er hur man gör världens godaste rabarberchutney!

Man blandar i en kastrull följande;

ca 700 g rabarber (ca 14 dl tärnad sådan)
2 gula, hackade lökar
6 dl socker
2 msk ättikssprit
1 dl vatten
1 tsk kanel
1 tsk gula senapsfrön
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk koriander
1 tsk chilipulver

Sen kokar man upp och låter det småkoka i så dör 45 min. Chutneyn häller man upp på varma glas, och voila;


Världens godaste rabarberchutney!

Hej då, nu drar jag till fjälls!

söndag 15 juli 2012

Safta och sylta

Bland det bästa med sommaren tycker jag är att plocka bär och blommor och safta och sylta. 
Här är lite av det jag har kokat ihop hittills;



Syrensaft. I Oslo pallade jag det sista av grannens syrener innan de blommade över. Jag plockade av alla små fina blommor och blandade dem med ett par skivade citroner och ett halvt kilo socker. Sen hällde jag över 1 liter kokande vatten och så fick det stå i kylskåpet i ett par, tre dagar. Silad och klar blev det en fin ljuslila saft. Syrensaft har, märkte jag, en väldigt speciell smak. Väldigt god, men liknar inget annat. Nästa gång tar jag nog mer syrener och mindre citron och socker. 


Jordgubb- och flädersaft. Man tager sig 20-25 klasar fläder, blandar med 2 l jordgubbar och 2 skivade citroner. Sen blandar man 1,5 kg socker med 2 l vatten och häller detta över blommorna. Man låter de vara ifred i tre dagar och sen silar man. Sen njuter man. 

Blåbärssylt. 1 l bär kokas med 1/2 kg syltsocker i några minuter. Sylten hälls på varma burkar och så var det med det. 

 

Rosengelé. Tänkte prova på att göra något nytt. Det blev en både söt och lite syrlig rosengelé. Lite som turkish delight smakar det. Vad man har det till är ännu lite oklart, på scones kanske? Men gott blev det! 
Jag tog bara lika delar rosenblad, vatten och syltsocker. Kokade rosorna i vattnet i fem minuter. Silade bort bladen och kokade med sockret i fem minuter till. Easy Peezy!

Ut och plocka, med er!

lördag 14 juli 2012

Surdegssommar i P1

Det är nästan alltid kul att lyssna på sommar i P1. Varje år blir jag lika förvånad hur bra det ofta är, vilka bra sommarpratare de lyckas få ihop. Idag pratade Sébastien Boudet passionerad om surdegsbrödsbakning. Det var överraskande fint! Lyssna här!


Och på tal om ingenting har vår gräsmatta blivit så här fin när pappa har varit borta och inte klippt!

fredag 13 juli 2012

Massaker i blåbärsskogen!


Nej, jag bara skoja. Men idag har jag varit ute och plockat blåbär. 


Som jag älskar att plocka bär i skogen. Lugnt och fridfullt och man kan ha konstiga hittepå-samtal med sig själv i huvudet. Idag skapade jag min egen sekt och hade en intervju med en journalist. 


Och vips hade man tre hinkar blåbär. Nu ska här syltas. Eller nåt. 

Det värsta med svensk sommar

På delad förstaplats; bromsar, blindningar och mygg.

Bubblare; fästingar



Ps. Jag är INTE bitter.