tisdag 28 maj 2013

Utflyktsdags (igen!)



Idag har vi varit ute och levt rövare på Österlen igen. Man skulle kunna tro att vi hade bättre saker för oss så här i uppsatsskrivartider, men allt handlar, som bekant, om att prioritera. 


Vi började med ett besök i Baskemöllas ekoby. Jag ba; Hej, när kan man flytta in?!

 




När kalvarna var färdigklappade åkte vi till Kivik och luktade på äppelblom, och för att
avrunda dagen hälsade vi på hos Tomas Löfström, i hans bokcafé, där han har en gedigen samling reselitteratur från hela världen. Mycket intressant! Heja utflyktsdagar!

If You're Going To San Francisco...

...be sure to wear some flowers in your hair!

Ni vet de här blombeklädda hårbanden som kidsen springer runt med på stan nu för tin? Klart ni vet! Men har ni tänkt på att det är busenkelt att knåpa ihop ett par stycken för egen maskin? Inte det, nej? Då ska jag visa er!

Man tager bara några gamla hederliga ljusmanschetter (har ni/någon gammal människa ni känner inga som ligger och skräpar hemma finns dem förmodligen i otal på er närmsta second hand för inte många kronor alls) och ett par helt vanliga, tråkiga hårband.

Så monterar man isär manschetterna och väljer ut de blommor och blader man själv anser lämpa sig för ändamålet.

För att sätta fast blommorna på bandet kan man gå tillväga på ett par olika sätt, beroende på hur pillig man känner sig. Om man är av det latare slaget kan man helt sonika limma fast dem med t.ex. superlim (jag använde Karlssons) och om man har lite mer tid att slösa bort är det bara att börja sy.

Jag gjorde några av varje, och hittills har inte en knopp lossnat på varken det ena eller andra.

'

Tadaa! 

söndag 26 maj 2013

The Great Gatsby



Ikväll har vi varit på bio och sett the Great Gatsby. Jag har inte läst boken (än), men kan tänka mig att den här historien gör sig bättre i sin ursprungliga form. Med det sagt tyckte jag ändå att filmen var klart sevärd, mycket fina miljöer och överdådig 20-talsflärd. En sak som jag dock hängde upp mig på var musiken. Hela hiphopköret funkar inte helt för mig i det här sammanhanget, framför allt inte med tanke på att de la av med det efter första halvan.

Och så var det en sak till som jag känner att vi måste prata om här; Leonardo DiCaprio. När blev han så HET? Jag har aldrig riktigt förstått mig på tjejer som går och trånar efter honom. Förrän nu. Somliga blir verkligen bättre med åren...Did not see that one coming!

Slutligen vill jag bara tillägga att det sorgligaste med det hela inte var filmen i sig, utan att det här kanske var sista gången jag hade det höga nöjet att avnjuta en film i Bio Rios fantastiska VIP-stolar. God natt.

Veckan

Ni undrar förstås vad det är jag har gjort hela veckan? Nåväl, jag ska inte hålla er sömnlösa längre.


I tisdags var vi hemma hos Arnold Äventyraren och hälsade på i hans kannibalmuseum. Om ni någonsin skulle ha vägarna förbi Önnebro så kan jag verkligen rekommendera ett besök. (Inte för att jag tror att någon någonsin har råkat ha "vägarna förbi", det är liksom inte direkt ett sådant ställe, men skulle tillfälle ges är det väl värt omvägen!) Den här mannen har rest till 161 länder och det finns ingen hejd på vad han har släpat hem; förkrympta människohuvuden, metervis med anakondaskinn, hattar och mössor av alla de slag, förhudsamuletter, glasburkar med kalvfoster, en vallus från Amundsens expedition och, framför allt, den här FANTASTISKA BÄLTLAMPAN! Jag skulle kunna göra typ vad som helst för att få ha den i min ägo!


I onsdags hade jag och ett gäng klasskompisar vernissage på vår Söderhavsutställning. I torsdags satt jag exakt hela dagen och skrev på min uppsats förutom när jag bakade eller åt kolatårta. 


I fredags hade vi, som alla andra i hela världen, grillfest. Annis hade både balkong och hund som lämpade sig för att leka "fin dam". 


Och idag har vi haft öppet hus på folkhögskolan och lekt i körsbärsblombladen!

tisdag 21 maj 2013

17 mai!


I helgen åkte jag norrut för att fira 17 mai med Adrian i Tramsø. Det var femte gången jag spenderar 17 mai i Norge, men första gången jag inte jobbade utan fick vara med på hela kalaset, och det var inget annat än fantastiskt kul!


Och Tromsø, va, så HIMLA fint. Jag kommer liksom aldrig över hur sjukt fint det är. Och det blir verkligen aldrig mörkt! Man tappar ju helt och hållet begrepp om både tid och rum och behöver typ aldrig gå och lägga sig!

Man ba, hej yr.no när går solen ner i Tromsø ?



Det er midnattssol, sola går ikke ned.


onsdag 15 maj 2013

Knitting Peace!

Igår tog jag en liten kvällsutflykt till Malmö och gick på Cirkus Cirkörs föreställning "Knitting Piece". Fantastiskt som vanligt, även om de nog aldrig kommer slå sin Inside Out som jag såg för några år sedan. I Knitting Peace var det mer fint och konstnärligt än hisnande konster, men ack så vackert.



Det klättrades i garnnät och på stegar som förlorade fotfästet, spelades fiol på enhjuling på slackline, snurrades, rullades,stickades, trasslades och otrasslades. Garnbollar med ben smög omkring, små garndockor föddes, och mot slutet rullades långa stickningar ut över publiken. Det handlade om strävan att göra det omöjliga och frågan "Kan man sticka för fred?" Gå och se om ni kan!

måndag 13 maj 2013

Österlenutflykt

I fredags gav vi oss ut på en redig Österlentur. Vill ni se?


Stopp 1; Österlens kryddor. Mamma förälskade sig i en korg penséer. 


Stopp 2; Ale Stenar. Typisk passande bil att hitta på parkeringsplatsen. 

   

Och typisk passande fiskargubbe att hitta i hamnen. 

                                  gif maker

Stopp 3; Sandhammaren


Stopp 4; Hällristningarna vid Simrislund. För länge, länge sen gillade någon yxor väldigt, väldigt mycket. På den här stenhällen fanns bilder av typ tre båtar och minst 40 yxor. 


Stopp 5; Simrishamn. Mamma och pappa ser ut som om de aldrig har sett sill förr. 


Stopp 6; Prästens badkar. Vi gick runt ganska länge innan vi hittade själva stenrosen. Och jag är relativt säker på att de andra som var där åkte hem till Tyskland i tron om att de blivit lurade av "die dumme schweden" 


Stopp 7; Finaste Knäbäckshusen där man inte omgående fick flytta in den här gången heller. 


Bockarna Bruse...


Och picnic på Ka-tla-kommer-heden. 


Stopp 8; Stenshuvud. Medan övriga hurtbullar i familjen besteg typ Skånes högsta berg hängde jag i vitsippsskogen och vårskrek, Ronja-style. 


Stopp 9; Konungagraven i Kivik. Ingen drake, inget guld, ingen utslagen äppelblom, men väl en bemärkningsvärd mängd sten. 


Stopp 10; Havängsdösen. Här åt vi ost vid havet tills solen gick ner och då åkte vi hem. 

söndag 12 maj 2013

Benestad Backar och dä

Sen i torsdags anslöt sig mor, far och bror. Vi tog en liten utflykt till Benestad backar och hängde lite med backsippor, gullvivor, majvivor, näktergalar, glador och annat löst folk. 






Sen drack vi öl under körsbärsträdens blom, nästan, och tittade på när Tomelillas invånare gjorde det de gör bäst. Ljuva vår. 

I sagornas värld!

Jag har haft en helt fantastisk Kristi Himmelsfärdshelg, hela Karlssonfamiljen har varit nere hos mig i Tomelilla och hälsat på! Men vi börjar från början. I onsdags intog ett gäng märkliga figurer vårat internat...

 

Där var Plupp i egen hög person, och Lilla My...


...sen kom...


Katla och Tengil!


Mimmi Pigg


Söta Alfons och Milla


Aladdin, Mulan och Törnrosa


Direkt från Oslo kom världens snyggaste Robin Hood och gav till de fattiga, svenska studenterna i form av chokladmynt.


Sen kom ett gäng lokala tonårsbrudar och mer eller mindre trashade vår lilla sammankomst och då blev vi ungefär så här glada...

tisdag 7 maj 2013

Typiskt bra skoldag!

Idag kom sommaren till Skåne, om så blott för en dag. 


Vår käre lärare tyckte det var som gjort för att åka på utflykt, så vi tog oss hit, till Rigeleje. Vi pratade lite om ål och ålfiske.


Och i och med att jag missade årets första maj-dopp hade jag inte mycket till val utan fick glatt trotsa Östersjöns ännu ganska kalla vatten...


Värre kunde man haft det!

måndag 6 maj 2013

Kayangel i 10 collage (även kallat mastodontinlägget)

Hej på er, det var inte igår säg?!

Nu är jag åter i Sverige och tillbaka i Tomelilla. Det har varit en helt fantastisk resa vi har varit ute på! Jag kommer inte att redogöra så värst mycket mer för den just här, så passa på och sug i er nu när jag berättar om när vi fick komma och hälsa på i paradiset under två veckor! Tillåt mig presentera; Kayangel i 10 collage;


Jag tänkte inleda med att presentera vår familj som mer eller mindre omgående adopterade oss. Pappa Lazarus, Mamma Reignath, döttrarna Ikelau och Orib samt sonen Kesol. Helt galna och helt fantastiska, hela bunten. Det nya tillskottet i familjen fick namnen Didich (Charlotta) och Diptouch (jag) som betyder strålande respektive stjärna. Finare namn kunde man inte önskat sig!


Till familjen hör också grisen Pumba, hundarna Britney och Barbie, tre flygande hundar, kakaduan Zazu, kokoskrabban Steve, ett exemplar av Palaus nationalfågel Biib samt två halvtama kungsfiskare. 


Dagen på Kayangel börjar relativt tidigt. En gång råkade jag sova till efter nio och det skrattades det gott åt resten av den dagen. Efter frukost fick man, om man hade tur, hjälpa till och kratta gårdsplanen. Sen kanske det var dags för vävstuga med farmor, som tålmodigt visade och förklarade, på paluanska förstås, hur man flätar korgar, tjusiga hattar och små fodral av palmblad. 


Kayangel är en riktig bananö. 9 olika banansorter växer här, varav en är så rädd för spöken att den bara bär frukt i närheten av hus och en ser, utvändigt och invändigt, ut som en mango men smakar banan. Nästan varje dag efter lunch kom en japansk turistgrupp förbi och de skulle givetvis bjudas på bananer och kokosnötter. Det var mitt och Charlottas jobb att plocka blommor och pimpa bananfatet.


Sen var det dags att fixa mat. Vi snorklade efter hummer (sa de, jag säger languster), fiskade tonfisk med lina i en liten båt i stooora vågor, fångade kokoskrabbor mitt i natten, följde med när pappa var ute och harpunerade samt fiskade med vanliga, hederliga fiskespön. 


Ibland gick vi till farmen och planterade tapioca eller sötpotatis. Men max 15 minuters arbete, sen "now we rest". Vi högg ner bananblommor, betelnöt, pepparblad och kokos. Vi plockade slemmiga nonis. Vi lärde oss att skala och öppna kokosnötter och att en "kniv" här inte riktigt har samma proportioner som våra knivar hemma. Sista dagen på ön fick vi plantera varsin kokospalm och varsin bananpalm. Så vi vet att vi måste komma tillbaka och äta av våra frukter. 


Sen kom barnen hem från skolan och då var det lekdags. Mången kväll gick vi ner till hamnen och hoppade från piren...


...ända till solen gick ner...


...och då var det dags att gå hem och äta middag. Oftast var det någon form av fisk på menyn. Stekt, grillad, friterad eller i soppa. Och ris. Alltid ris. Andra läckerheter vi blev bjudna på var languster (eller hummer, då), kokoskrabba, flygande hund med vingar och allt, friterade bananer, brödfrukt i kokos, sashimi och sjögurka. Att dricka till? Kokosnöt, såklart! Efter middagen kanske man gick och fiskade på piren, det var där ungdomarna hängde, eller så satt man bara och pratade tills det var dags att gå och lägga sig efter ytterligare en fantastisk dag i paradiset. 


 Och slutligen, så ni inte tror att vi slet ut oss alldeles, vi hade faktiskt tid att hänga på stranden och bada också!