söndag 15 juli 2012

Safta och sylta

Bland det bästa med sommaren tycker jag är att plocka bär och blommor och safta och sylta. 
Här är lite av det jag har kokat ihop hittills;



Syrensaft. I Oslo pallade jag det sista av grannens syrener innan de blommade över. Jag plockade av alla små fina blommor och blandade dem med ett par skivade citroner och ett halvt kilo socker. Sen hällde jag över 1 liter kokande vatten och så fick det stå i kylskåpet i ett par, tre dagar. Silad och klar blev det en fin ljuslila saft. Syrensaft har, märkte jag, en väldigt speciell smak. Väldigt god, men liknar inget annat. Nästa gång tar jag nog mer syrener och mindre citron och socker. 


Jordgubb- och flädersaft. Man tager sig 20-25 klasar fläder, blandar med 2 l jordgubbar och 2 skivade citroner. Sen blandar man 1,5 kg socker med 2 l vatten och häller detta över blommorna. Man låter de vara ifred i tre dagar och sen silar man. Sen njuter man. 

Blåbärssylt. 1 l bär kokas med 1/2 kg syltsocker i några minuter. Sylten hälls på varma burkar och så var det med det. 

 

Rosengelé. Tänkte prova på att göra något nytt. Det blev en både söt och lite syrlig rosengelé. Lite som turkish delight smakar det. Vad man har det till är ännu lite oklart, på scones kanske? Men gott blev det! 
Jag tog bara lika delar rosenblad, vatten och syltsocker. Kokade rosorna i vattnet i fem minuter. Silade bort bladen och kokade med sockret i fem minuter till. Easy Peezy!

Ut och plocka, med er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar