onsdag 14 november 2012

November, va

Alltså. Jag säger inte att jag inte tycker om November, det gör jag inte. Men jämfört med de flesta andra månader ligger den allt lite i lä.

Januari- Nytt år, nya möjligheter, nya friska tag. Pepp!

Februari- Förhoppningsvis ligger snön fortfarande vit på taken. Man kan åka pulka och snowboard och dricka varm choklad med minttu och mysa i det sista riktiga vintermörkret.

Mars- Början av mars kanske inte är sådär jättehejsan, men så börjar man sakta, men säkert ana doften av vår. Nya, ljusare tider är alldeles runt hörnet.

April- Grus som knastrar under cykeldäcken, knoppar som brister, fåglar som sjunger osv.

Maj- Förmodligen den peppigaste månaden av alla. Man tror att det är sommar och går i t-shirt fast det egentligen är lite för kallt än. Man dricker öl på uteserveringar med filtar virade runt kroppen. Man är glad och säger JA till allt. (Nästan)

Juni- Sommaren är här! Man badar i iskalla vattendrag, äter minst en glass om dagen, ligger på en filt i en park/skog, man går hem efter en utekväll och det är strålande sol fast klockan bara är fyra, man firar midsommar och tänker att imorgon, imorgon kommer solen och värmen och sommaren.

Juli- Man har ännu inte gett upp hoppet om sommaren trots att det regnar mer än inte. Man plockar blåbär och vinbär och hallon och gör sylt och saft och gele och paj. Man går i en blöt skog efter ett åskoväder och drar in lukten i näsborrarna. Man äter middag ute i kvällssolen och glömmer, även i år, bort att det efter typ två tuggor blir outhärdligt att sitta kvar på grund av diverse mygg/knott/annan ohyra, men man gör det ändå. För det är äntligen sommar.

Augusti- Nu kommer faktiskt sommaren. På riktigt. Man svettas och badar i lite mindre kalla vattendrag. Kanske åker man iväg på festival och skiter i allt ett tag. Man ligger i en hängmatta och läser en bok eller löser ett korsord. Life is good at the lake.

September- Bästa, bästa månaden! Det är fortfarande så varmt att man inte behöver jacka, men luften blir friskare att andas. Spindlarna bygger nät i morgondiset och löven börjar så smått skifta i gult och rött. Man går på skogspromenader och fyller år.

Oktober- Fortfarande är hösten så där fin som bara den kan. Träden sprakar av färg och man pallar äpplen och gör paj  och sparkar i lövhögar med nyinköpta kängor.

November- Sen kommer då november. Löven har blivit bruna och ramlat av och får gamla människor att ramla omkull och bryta lårbenshalsen. Det är kallt men inte så där fint midvinterkallt, utan mer en ruggig kyla som letar sig in ända i bennärgen. Det blåser och regnar och folk har tröttnat på att plocka svamp och koka mysiga höstgrytor ihop. Äppelpaj och vaniljsås byts ut mot nudlar och havregrynsgröt för ingen orkar längre.  Och det är låååångt kvar till första advent och allmänt julmys.

Fattar ni min poäng här? December behöver vi inte ens prata om, JULPEPP!

Men jag är ju inte den som hänger läpp, och tycker ändå att det är liiite skönt att få sitta inne och pyssla och påta med gott samvete. Här är några saker man kan sysselsätta sig med för att göra november liite uthärdligare;

* Hoppa på Movember-trenden. Att få sig en stilig mustasch att värma sig med i höstmörkret borde vara anledning nog, men när det dessutom är för en god sak är det väl inget snack om saken. Synd bara att min skäggväxt är lite gles.


* Lägga ett pussel. Vem vet, du kanske blir så inne i det att du inte sover på en hel natt, och vips, ett steg närmare julkalenderspremiären.  


* Kura ihop sig i soffan med en filt, en kopp choklad och en god bok. Sent i november, är ju ett hett tips. 


* Spela ett urgulligt dataspel och drömma sig bort en stund. 

* Gå ut i skogen ändå. Prata med ett träd.


* Skicka ett riktigt brev till någon. (Kidsen ba, say whatz?!?!)


* Få en godnattsaga läst för sig, ända från Tromsö!


*Gör en liten ljuslykta av en clementin. Man tar bara och skär en liten skåra runt frukten, tar försiktigt av skalet, äter upp innehållet, häller en liten skvätt olja (olivolja, rapsolja, what ever) i den halvan som har den lilla vita snoppdelen i sig, skär bort en liten bit av skalet längst upp på den andra halvan, tänder eld på snoppveken och sätter på locket. Voila! När vi ändå är inne på det;

* Äta minst 10-12 satsumas, clementiner, mandariner, tangeriner om dagen.

* Gå på bio. Betala 20 spänn extra för VIP-stol och njut. Eller se en film hemma. Eller en tv-serie. (Här tänkte jag skriva lite bra tips på höstfilmer, men orken infann sig inte helt. Se om er absoluta favoritfilm en gång TILL.)

* Lära sig spela kontrabas. För det fick man aldrig göra när man var liten, och jag är INTE bitter. 

2 kommentarer:

  1. "Höstens lugna gång mot vinter är ingen dålig tid. Det är en tid för att bevara och säkra och lägga upp så stora förråd man kan. Det är skönt att samla det man har så tätt intill sig som möjligt, samla sin värme och sina tankar och gräva sig en håla längst in, en kärna av trygghet där man försvarar det som är viktigt och dyrbart och ens eget. Sen kan kölden och stormarna och mörkret komma bäst de vill."
    Har jag just läst i boken "Sent i november"!
    hälsn från mor i smedjan

    SvaraRadera
  2. Ja november är väl inte helt i toppen, lite sorgligt inklämd mellan höstfina oktober och julmysiga december, och faktumet att det regnar i stort sett varje dag (i HVERT FALL i år) hjälper väl inte precis. Men Halloween är väl ändå en novemberföreteelse även om det är mitt emellan? Och som sagt, synd på det där med skäggväxten. Däremot kan man sitta på café och spana in andras mer eller mindre buskiga försök.

    :D

    SvaraRadera