tisdag 20 december 2011

Norsk Jul vs. Svensk Jul forts.

Gløgg
Inget smakar väl så mycket jul som glögg. Glögg dricks i både Sverige och Norge. Norska tomtegløggen är i princip den enda alkoholfria varianten som säljs i alla butitker och blandas ut med valfri vätska. Pluspoäng för kommentaren "använd gärna den billigaste rödvinen" på flaskan. Den är väldigt god, MEN. På Systembolaget i Sverige finns 47 sorters glögg, inklusive den årliga årgångsglöggen. På Vinmonopolet i Norge finns 8 typer glögg, varav 4 är svenska. Enough said. 

Sverige-Norge 1-0

Julespriten


Som vi ser är det inte bara glögg som dricks så här i juletider. Juløl, snaps och mumma hör också hemma på julbordet. Inte i vår familj, dock. En öl eller två slinker väl ner, men inte mycket mer än så. I Norge däremot, är det andra bullar. Där det äts julmat dricks det akevitt. Jag säger inte att vi inte dricker snaps i Sverige, men här snackar vi hinkvis. Jag hade ett sällskap i restaurangen här om dagen. På notan var det i slutändan 20 st öl och ca 70 st akevitt. Detta var en lunch. Vi har över 100 sorter akevitt på menyn. Det finns speciell lutfiskakevitt, rakfiskakevitt osv. Jag vet inte om det är så mycket att skryta om för norrmännen, men här ligger vi i lä. 

Sverige-Norge 0-1

Ja, ni, hörrenini. Det verkar inte vara så värst stor skillnad, i övrigt, på norsk och svensk jul. Känns lite futtigt att tjata om detaljer som att Kalle Anka sänds klockan i Norge och 15 i Sverige. Resultatet blev 4-2 till Sverige och summan av kardemumman är, inte helt oväntat, att svensk jul är bäst! Tur att jag åker hem imorgon.

Men ni ska inte vara ledsna. alla norrmän. Ni har ju Petter Northug!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar